Всичко, за което трябва да помислите, когато купувате нов телефон, е разгледано в нашето ръководство за покупка.

Comments · 86 Views

Покупката на нов смартфон може да бъде предизвикателство. Ако използвате iPhone, това е малко по-лесно, защото често има само няколко модела, налични всяка година

Има няколко фактора, които трябва да вземете предвид, когато купувате нов смартфон. Възможно е да не се притеснявате за някои от изброените по-долу теми. Все пак е изключително важно да се запознаете с различните спецификации на смартфона, за да можете да направите информиран избор.

Ето всички спецификации за смартфони, които трябва да знаете. дисплей за Xiaomi

 

ПроцесорПроцесорът е първият елемент в нашето ръководство за покупка на телефони. Мощността на обработката на телефона, както и на всеки компютър, значително влияе върху това колко добре може да се справя със задачите. Процесорът вероятно е малко по-малко важен, ако всичко, което искате да направите, е да сърфирате в интернет и да преглеждате социалните медии. Но колкото повече извършвате многозадачност, играете мобилни игри и т.н., толкова по-важен става приличен процесор.

Процесорите за смартфони се произвеждат от различни фирми. Не е нужно да се притеснявате твърде много за процесора, ако закупите iPhone. Колкото по-голямо е числото в името на процесорите, които Apple прави за iPhone, толкова по-добре. Например, процесорът A14 Bionic на iPhone 12 превъзхожда A13 Bionic на iPhone 11 по отношение на производителността. Ето списък на някои други производители на чипове.QualcommQualcomm е най-големият и значим производител на Android чипове. Qualcomm произвежда голям брой чипове в няколко различни серии. Серията 7, серия 6, серия 4 и серия 2 са следващите четири серии чипове от най-висок клас на Qualcomm след серия 8. Максимата „колкото по-голямо е числото, толкова по-добре“ тук, за съжаление, не важи. Процесор от серия 8 от преди пет години няма да бъде толкова мощен, колкото нов чип от серия 7. Въпреки това, ако гледате само по-актуални модели, всичко от серия 6, серия 7 или серия 8 би трябвало да е достатъчно мощно за мнозинството.MediaTekДруг бизнес, който предоставя чипове за мобилни телефони с Android, е MediaTek. Dimensity 1100 и Dimensity 1200 са два от най-добрите процесори на MediaTek и всеки телефон, използващ тези чипсети, трябва да функционира сравнително добре. Много телефони от среден клас се захранват от серията Helio на MediaTek, която не отговаря съвсем на производителността на процесорите Dimensity. По-ниското качество на чиповете MediaTek, които не са чипове Dimensity или Helio, е компромис за по-ниската им цена в сравнение с конкуренцията.SamsungВ своята серия Exynos Samsung също произвежда полупроводници за мобилни устройства. Въпреки че някои от тези чипове са доста скъпи, процесорите на Qualcomm обикновено ги превъзхождат. Тези чипове са създадени основно от Samsung за собствените му смартфони.
RAM паметRAM паметта на вашия телефон или паметта с произволен достъп е основно мястото, където той временно съхранява файлове и програми. Като цяло, по-голямата RAM дава на телефона ви повече място за съхранение на данни и код отворени за бърз достъп.

Като цяло RAM е форма на изключително бързо съхранение, което е много по-бързо от основното хранилище, което се доставя с вашия телефон. По принцип повече RAM е по-добре, но колко добре вашият телефон използва RAM, който има, също има значение. Тъй като Apple внимателно е оптимизирала начина, по който операционната система и другите компоненти използват RAM, която имат iPhone, например, въпреки че имат само около 4 GB RAM, iPhone функционират превъзходно.

Тъй като по-голямата част от производителите на Android не са Google, те често изискват повече RAM, за да функционират правилно, тъй като имат по-малък контрол върху това как Android консумира RAM. Като цяло, телефони с 8 GB или повече RAM могат да се справят с по-голямата част от многозадачността с лекота, въпреки че телефоните с 4 GB или 6 GB трябва да работят добре при повечето обстоятелства.Съхранение
Съхранението е следващото в нашето ръководство за закупуване на телефони. Съхранението има повече общо с това колко данни можете да съхранявате на телефона си, отколкото с това колко добре работи телефонът ви.

Устройствата обикновено имат повече място за съхранение с течение на времето. Не всеки обаче се нуждае от много място за съхранение. За това е виновен растежът на облачните услуги. Моята музика, филми и дори файлове се записват в облака и се изтеглят на моето устройство само докато ги предавам поточно или гледам. Например, единственото нещо, което наистина съхранявам на телефона си, са приложенията.

Това не означава, че съхранението не е значително. В края на краищата, програмите също се увеличават по размер, така че може да се нуждаете от малко допълнително място за съхранение с течение на времето.

Не сте сигурни колко място за съхранение ви е необходимо? Предполагам, че първата стъпка ще бъде да разберете колко използвате сега. Отидете на Настройки Общи Съхранение на iPhone на iPhone, за да постигнете това. Отидете до Съхранение под Настройки на устройство с Android. Вероятно няма да имате нужда от много допълнително за новата си джаджа, ако сегашната ви не е напълно на лимита на капацитета си.

Можете да използвате слот за MicroSD карта на различни телефони с Android, за да увеличите капацитета си за съхранение. Това ви позволява да купувате и използвате MicroSD карти за повече място за съхранение на вашите файлове и приложения.

 

Размер на екрана
бъдещите спецификации на дисплея ще бъдат разгледани в следващите раздели, така че този е доста прост. По-големият дисплей може да ви бъде полезен, ако често играете игри и гледате филми на телефона си. Ако не, може да не ви пука толкова много и може наистина да предпочетете нещо по-преносимо.

Днешните смартфони имат дисплеи с размери от около 5 инча до около 6,8 инча.показано вLCD, OLED или AMOLED дисплеите са най-често срещаните видове телефонни дисплеи. Ето кратко описание на всеки; за повече информация вижте нашата пълна препратка към различните видове дисплеи.LEDLED дисплеите осигуряват ярко изображение с брилянтен външен вид. Просто защото използват подсветка, а не индивидуален контрол на пикселите, тези дисплеи не могат да постигнат същите дълбоки нива на черно като OLED дисплеите. С технологии като Mini-LED и Micro-LED дисплеи това може да се промени, въпреки че смартфоните все още не са получили тези подобрения.ТИ СИOLED дисплеите осигуряват по-дълбоки нива на черното от LED дисплеите, защото имат контрол на нивото на пикселите, изключвайки пикселите, когато картината е напълно черна. Това помага на OLED екраните да пестят енергия. Въпреки че OLED дисплеите не винаги са толкова ярки, колкото LED, те стават достатъчно ярки за повечето приложения.AMOLEDOLED и AMOLED дисплеите са сходни по това, че използват светодиоди, но AMOLED дисплеите използват активна матрица за управление на светодиодите, което може да помогне с по-високи скорости на опресняване и по-точен контрол. Това обаче не означава, че OLED панелите не са бързи; смартфоните с OLED дисплеи все още трябва да функционират добре.качество на дисплея
Броят на пикселите в дисплея определя разделителната способност на дисплея. Въпреки че дисплей с по-висока разделителна способност ще изразходва повече енергия от батерията, повече пиксели осигуряват по-рязко изображение.

Повечето смартфони от висок клас използват 1440p дисплеи, които имат 1440 колони от пиксели. Някои смартфони предлагат 4K екрани (около 4000 колони от пиксели), но повечето хора не могат наистина да направят разликата на толкова малък екран.

В наши дни повечето телефони от среден клас разполагат с 1080p дисплеи, които, честно казано, все още са достатъчно ясни за повечето хора. 720p дисплей е типичен за смартфони от нисък клас. Закупуването на телефон с по-ниска резолюция от тази не е нещо, което бихме посъветвали.честота на опресняване на дисплеяБроят пъти в секунда, който картина може да бъде генерирана на екрана, се нарича честота на опресняване. Екраните всъщност не показват плавно движение; вместо това те показват статично изображение, което се променя толкова бързо, че изглежда, че е в движение. Ново изображение може да бъде създадено 60 пъти в секунда с честота на опресняване 60Hz и 120 пъти в секунда с честота на опресняване 120Hz.

Изображение с по-висока честота на опресняване се появява и се усеща по-плавно и по-отзивчиво. Докато въпросната игра може наистина да се възползва от по-бърза честота на опресняване, тя е много полезна за неща като превъртане и софтуерни анимации, в допълнение към игрите.БатерияРазмерът на батерията по същество се измерва с капацитета на батерията, който се изразява в милиамперчасове. За съжаление, това измерване всъщност не е много представително за това колко дълго един телефон ще работи със зареждане. Колко дълго издържа телефонът зависи от различни фактори, включително спецификациите на дисплея на телефона, потреблението на мрежата и колко често го използвате, за да играете игри. В резултат на това може да се окаже трудно да се оцени колко ще използвате лично вие. Ако се притеснявате за живота на батерията, струва си да прочетете рецензии, преди да купите, защото повечето рецензенти на телефони полагат усилия да измерят батерията.Зареждане

Има значение и как зареждате батерията. В днешно време има два метода за зареждане на батерия: безжично или с кабел. Въпреки че често е по-бавно, безжичното зареждане е много по-практично от кабелното. Въпреки това телефонът трябва да бъде напълно зареден за няколко часа, ако го поставите на безжично зарядно устройство.

Ватовете се използват за измерване на скоростта на зареждане. Много фирми са се опитали да създадат по-бърза технология за зареждане и някои телефони могат да се зареждат с мощни 120 W, което означава 15-20 минути време за зареждане. До 50 W могат да се прехвърлят безжично, но само с помощта на собствена технология и бързи безжични зарядни устройства. Типичната мощност на безжичното зареждане е 10W или 15W.

Ще ви трябват подходящи безжични зарядни устройства и/или зареждащи модули, за да се възползвате от най-добрите скорости на зареждане.Камера
Камерата е следващият елемент в ръководството за закупуване на телефон. Тъй като все повече хора правят снимки и видеоклипове с телефоните си, качеството на камерата става все по-решаващо. Трудно е обаче да се определи качеството на камерата, без реално да се използва. Това е така, защото въпреки че има някои спецификации, които можете да проверите, колко добре изглежда изображението е малко по-произволно.вид камераЗа да ви помогнем да разберете какво може да направи камерата на телефона, ще разгледаме няколко спецификации на камерата. Първо трябва да се вземе предвид вида на камерата. В днешно време повечето смартфони от висок клас включват една или повече камери. Често ще бъде включена една обикновена широкоъгълна камера, която ще използвате в повечето „нормални“ сценарии. Понякога те ще имат и ултраширока камера, която може да гледа изображение, което е по-широко от стандартна широкоъгълна камера. Освен това понякога имат телефото камера, която им позволява да приближават зона, без да губят детайли. При смартфоните телеобективите обикновено варират от 2x до 4x.мегапикселиВероятно ще забележите броя на мегапикселите на всяка камера, когато погледнете нейните спецификации. Терминът "мегапиксели" описва разделителната способност на камерата. Милиони пиксели съставляват един мегапиксел. Така изображение с 12 милиона пиксела може да бъде заснето с 12-мегапикселова камера. Камерите не винаги създават изображения с толкова много пиксели; вместо това те често използват тези данни, за да направят изображението, което виждате. Като цяло не е важно да се напрягате прекалено много върху мегапикселовия брой на камерата на смартфона.Апертура
Може също да бъде посочена бленда на камерата. Съотношението на фокусното разстояние към размера на блендата, или f-stops, се използва за измерване на блендата. Колкото повече светлина пропуска една камера, толкова по-малък е броят.

Най-общо казано, за да разберете колко добра е камерата на смартфона, ако не сте любител на камерата, ви предлагаме просто да прочетете рецензии.работеща система
Обикновено трябва да избирате между Android на Google и iOS на Apple, когато става въпрос за смартфони. В днешно време изборът между двете също включва избор на коя технологична среда намирате за най-привлекателна като цяло. Например, iOS на Apple работи с iPad и Mac, както и с услуги като iCloud, Apple Music и други. Екосистемата на Google се поддържа по-добре от Android, който по-добре поддържа дълбока интеграция с услуги като Google Drive, Google Photos, Търсене и други.

Като цяло Android е много по-гъвкав, докато iOS е малко по-последователен в начина, по който работи. Например, въпреки че iOS забранява инсталирането на приложения от външни източници, Android го прави.

Ще трябва да направите допълнителни избори, ако решите да тръгнете по пътя на Android. Това е така, за да могат производителите на телефони с Android да персонализират Android и как функционира на техните устройства. Samsung е известен с това, че значително персонализира Android, за да изглежда и функционира малко по-различно и да дава предпочитание на собствените приложения и услуги на Samsung.мрежова помощ
Около всеки десет години се пуска ново поколение мрежи. В момента сме в средата на внедряването на 5G. Има само един проблем: за да използвате 5G, трябва да сте близо до 5G кула или клетка и да имате телефон, съвместим с тези мрежи.

Освен това има много видове 5G мрежи, което прави нещата по-трудни. Има така наречените Sub-6 мрежи, които са по-бавни, но имат по-голям обхват. Има и mmWave мрежи, които са невероятно бързи, но може да не са толкова надеждни.

Трябва да потвърдите, че телефонът ви поддържа всяка от мрежите, предлагани от вашия оператор, ако свързването с различни видове мрежи е жизненоважно за вас.Дизайн
Дизайнът е на последно място, но със сигурност не на последно място. Кой иска грозен телефон? Разбира се, това е до голяма степен субективно, защото всеки има различни предпочитания за дизайн. Все пак имайте предвид, че така или иначе може да се наложи да поставите телефона в калъф, така че дизайнът може да няма толкова голямо значение, колкото си мислите.
Comments